Semnalizare, detecţie, alarmare

Aici veţi găsi pentru Scenariu Securitate Incendiu toate informaţiile cu privire la fereastra Semnalizare, detecţie, alarmare.

alegerea tipului de detector incendiu in functie de inaltimea spatiului P118 3 2015

aria maxima protejata de un detector punctual de caldura si fum P118 3 2015aria maxima de amplasare al detectoarelor de flacara conform P118 3 2015detectoare liniare fum incendiu p118 3 2015

Un detector de fum se poate observa că va acoperi cel puţin 60 de mp fără de obstacol, în timp ce un detector de căldură va acoperi cel puţin 20 de mp fără de obstacol. În general prima opţiune dintre cele două o reprezintă detectorul de fum deoarece activarea detectorului de temperatură presupune deja un stadiu avansat al incendiului. Detectorul de temperatură se va folosi acolo unde nu se pot folosi detectoarele de fum, cum ar fi zonele cu praf, fum cum sunt de exemplu bucătăriile.

detector fum distante maxime conform P118 3 2015

detector caldura distante maxime conform P118 3 2015

În principiu distanţa maximă între un punct oarecare şi cel mai aproape detector urmăreşte raza cercului descris de aria maximă posibilă.

distanta intre detector fum si temperatura si tavan P118 3 2015

amlasare detectoarelor in functie de inaltimea camerei si a grinzii p118 3 2015

Pentru înălţimi mai mari de 80 de cm a grinzii fiecare ochi de placă va fi supravegheat indiferent de suprafaţa acestuia.

Conform art. 3.7.6. din P118/3-2015: distanţa maximă între detectoarele de căldură pe culuare va fi de maxim 10m şi distanţa maximă între detectoarele de fum va fi de maxim 15m. Acestea se reduc la 5m, respectiv 11m,  în cazul unei supravegheri cu interdependenţă.

 Amplasarea declanşatoarelor manuale de alarmare

  • Declanşatoarele manuale de alarmare vor fi amplasate pe căile de evacuare în caz de incendiu, în imediata vecinătate a fiecărei uşi care face legătura cu scara de evacuare în caz de incendiu şi la fiecare fiecare ieşire în exterior (a se vedea fig. 3.22 a), astfel încât nici o persoană să nu fie nevoită să parcurgă o distanţă mai mare de 30m pentru a ajunge la un declanşator manual de alarmă (a se vedea fig. 3.22 b).
  • Distanţa maximă de parcurs din orice punct al clădirii până la orice declanşator de alarmă nu va depăşi 20m în cazul clădirilor înalte, foarte înalte şi cu aglomerări de persoane, respectiv 15m la clădirile cu persoane care nu se pot evacua singure, în funcţie de necesităţi.
  • Declanşatoarele manuale de alarmare trebuie să fie amplasate la vedere, să fie uşor de identificat şi uşor accesibile.
  • Declanşatoarele manuale de alarmare trebuie montate la o înălţime între 1,2 m şi 1,5 m deasupra pardoselii, dacă producătorul nu impune alte condiţii.
  • În spaţiile unde se află persoane cu dizabilităţi locomotorii declanşatoarele manuale de alarmare se vor amplasa astfel încât să fie accesibile acestora.