Iluminat de siguranţă (continuarea lucrului şi de securitate)

Iluminat de siguranță

Condiţiile de funcţionare pentru iluminatul de siguranţă sunt precizate în I7-2011, cap. 7.23.

Rolul iluminatului de siguranță este acela ca, în cazul în care iluminarea naturală sau cea artificială necesară funcționării curente nu mai pot fi funcționale, să poată asigura corespunzătoare de utilizare care să permită salvarea utilizatorilor în orice situație.

Iluminatul de siguranță trebuie să se mențină în funcțiune, indiferent de situația prevăzută, cel puțin 1h, dar sunt situații în care se impun condiții de funcționare și de 3h.

Corpurile de iluminat de siguranță se vor realiza din materiale incombustibile sau greu combustibile.

Proiectul pentru iluminat de siguranță face parte din documentația standard de proiectare prin care se asigură condițiile pentru îndeplinirea cerinței fundamentale securitatea la incendiu.

Descarcă acum softul folosit de specialiști pentru întocmirea SCENARIULUI DE SECURITATE LA INCENDIU .

Iluminatul de siguranță se face cu acumulatori, adică surse montate direct pe obiect. Aceasta reprezintă soluția cea mai ușoară și uzuală deoarece se poate aplica la sistemel electrice existente fără a fi necesare intervenții suplimentare.

iluminat de siguranță clădiri

Iluminat de siguranţă – acesta poate fi :

a. iluminat pentru continuarea lucrului;

b. iluminat de securitate-pentru intervenţii în zonele cu risc, pentru evacuarea din clădire(asigură identificarea şi folosirea, în condiţii de securitate, a căilor de evacuare), pentru circulaţie(asigură deplasarea ocupanţilor către căile de evacuare sau către zonele de intervenţie), împotriva panicii, de veghe, pentru marcarea hidranţilor interiori, pentru asigurarea iluminării în spaţiile ce deţin echipamente cu rol în securitatea la incendiu.

 

iluminat de siguranță la întreruperea iluminatului normal

 

Conform art. 7.23.3.3.- I7-2011- corpurile de iluminat pentru iluminatul de siguranţă trebuie să fie realizate din materiale de clasă B de reacţie la foc.

iluminat de siguranță pentru continuarea lucrului

Iluminatul de siguranță pentru continuarea lucrului se va prevedea în toate acele spații în care întreruprea iluminării normale ar putea afecta siguranță utilizatorilor. Există spre exemplu și spații de producție care necesită iluminat de siguranță pentru continuarea lucrului atunci când există o activitatea care nu se poate întrerupe fără a se produce consecințe negative dezastruoase.

iluminat de siguranță pentru intervenții

iluminat de siguranță pentru evacuare

iluminat de siguranță pentru evacuare

iluminat de siguranță pentru circulație

iluminat de siguranță împotriva panicii